Caroline Minuscule
Frank Kralı Charlemange 8.yüzyılın sonuna doğru antik çağın haşmetinden esinlenerek büyük kültürel değişim başlatmış ve hattat odaları ve adli okullar kurmuştur. Burada mevcut yarım uncial yazı Caroline (Carolingian) Minuscule olarak geliştirilmiştir.
Yarım Uncial yazının uyarlaması olarak geliştirilen Caroline Minuscule yazı Erken Gotik ve Rotunda yazıya dönüşmeden önce 11. yüzyıla kadar kullanılmıştır.
Net ve tekdüze özelliğiyle karakterize edilen Caroline Minuscule yazı giderek Avrupa’da yayılmış ve baskın hale gelmiştir. Geç dönemde İngiltere’ye geçen yazı 10. Yüzyılda geliştirilmiş ve Ramsey Polster gibi yazarlar tarafından Latince metinlerde kullanılmıştır.
Yaklaşık 400 yüzyıl sonra Venedik’te Rönesans yazarları (katipler) tarafından tekrar değerlendirilen yazı Nicolas Jenson ve diğer hurufatçılar (yazı tipi geliştiren yazarlar) tarafından geliştirilmiş, dönüştürülmüş ve erken baskı tipleri oluşturulmuştur.
Caroline (Carolingian) Minuscule ve geç dönem Yarım Uncial (Half Uncial) yazı arasındaki farklılık belirgin değildir. İkisi arasındaki esas ayırıcı fark kullanılan kalemdir. Yarım Uncial yazıya yakın olmasına ve ondan üretilmesine rağmen, Caroline Minuscule daima eğik kesik uçla, Yarım Uncial ise genellikle düz kesik uçla yazılmıştır.
Caroline Minuscule yazı kaligrafi ustaları için en kolay yazılardan biridir. Harfler süslemesiz, sade, kelimeler açık ve en az düzeyde bağlantılıdır.
Bir yazıya bakıldığı zaman, Caroline Minuscule yazının textural görünümünün yarım Uncial yazıdan açıkça belirgin olduğu görülür. Yarım Uncial yazı dengeli bir şekilde görünürken Caroline Minuscule harflerin aşağı ve yukarı uzantıları fark edilebilir şekilde uzamıştır.
Gövde yüksekliği 3 ya da 5 nib, aşağı ve yukarı uzantılar ise 2 ya da 3 nib olarak alınır. Yukarı uzantılı harflerin tırnağı çomak/parmak şeklindedir. Diğer, örneğin i, m ve n gibi harflerin tırnağı küçük kama şeklindedir. Harfler 80⁰ civarında eğimle ve 30-35⁰ civarında kalem açısıyla yazılmaktadır.
Büyük harfler, hemen hemen Uncial ve Roman büyük harflere yakın olarak küçük harflere uyumlu olarak oluşturulmuştur.