Textura Prescisus (Textualis Prescissa)
Textura Prescisus (Textualis Prescissa, Black Letter) Textura Quadrata’nin paraleli, ikizidir. İkisi de 12. yüzyılın sonunda textural stilin gelişmesi sürecinde erken gotik yazıdan geliştirilmiştir ve 16. yüzyıla kadar kullanılmıştır. Hangisini erken ortaya çıktığı belli değildir.
Prescisus’un büyük bir ihtimalle güney İtalya’da ortaya çıktığı ve Fransa’ya geçtiği ve yazıcıların orada Quadrata için bu yazı tarzından ilham aldığı ifade edilmektedir. Aslı ne olursa olsun ortaya çıkmasıyla erken gotik el yazması kitap yazılarından daha önemli bir hale gelmiştir.
Textura’nın orijinal formu Textura Quadrata olarak bilinir ve aynı zamanda Gotik ya da Gotiş (Gotisch) olarak adlandırılır. Textura, Gotik sanatı ve mimariyle birlikte 1140 yılından itibaren Avrupa’da yayılmıştır.
1400 yıllarında Avrupa’da bütün kitaplar hemen hemen Textura el yazısıyla yazılmıştır. Gutenberg ilk defa bu yazı formundan yaralanarak hareketli harfleri oymuş ve geliştirmiştir. Ancak kısa süre sonra yerini Schwabacher ve Antiqua yazıları almıştır. 19. Yüzyılın eski İngilizce türleri bazen onun katkısından doğan yazı tiplerine dayanmaktadır.
Textura Prescisus ve Textura Quadrata arasındaki önemli fark Textura Prescisus’ta a, f, i, k, l, m, n, r, t, ve u harflerinin tabanında elmas ayak (tırnak) bulunmamasıdır. Ayrıca yukarı uzantılı harflerin (b, h, k ve l) tepesindeki çatal tırnak azaltılmış ya da düz (kare şeklinde) yapılmıştır. Bu yazının aşırı bir uyarlamasında a, c, d ve e harflerinde taban çizgisi bulunmamaktadır.
Bu iki yazıda da Gotik ve Versal büyük harfler kullanılmaktadır.
Prescisus’un ve Quadrata’nın yaygın olarak bilinen elemanları bulunur. Her ikisinde de tüm Textura yazılarında olduğu gibi gövde yüksekliği 5 nib ve kalem açısı 45 derece olarak alınır.